24 Apr 2024  |  Event

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου
DS.WRITER: 
DS Team
post image

Η δέκατη επέτειος του OPEN HOUSE Athens, που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου του 2024, αντιπροσωπεύει μια δεκαετία αφιερωμένη στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Με πάνω από 70 κτίρια που άνοιξαν τις πόρτες τους και πλήθος παράλληλων δράσεων, το φετινό OPEN HOUSE Athens απέσπασε εξαιρετική ανταπόκριση, προσελκύοντας για άλλη μια φορά χιλιάδες επισκέπτες.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία ELVIAL.

Κατά τη διάρκεια του Open House Athens διεξήχθησαν δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους, από τους 500 εθελοντές της εκδήλωσης, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της ALLIANZ.

Το ιστορικό Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με 150 χρόνια λειτουργίας, άνοιξε τις πόρτες του κατόπιν ραντεβού για το κοινό του OPEN HOUSE Athens, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την αρχιτεκτονική και την ιστορία του.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις που υποστήριξαν τη φετινή θεματολογία του OPEN HOUSE Athens, χορηγός της οποίας ήταν η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ο βασικός τους στόχος ήταν η προώθηση της προσβασιμότητας και της πολυπολιτισμικότητας μέσω της συμπερίληψης.

Η ενημέρωση σχετικά με τα κτίρια που είναι προσβάσιμα περιελάμβανε την εφαρμογή φίλτρων προσβασιμότητας στην ιστοσελίδα, ειδική σήμανση στα κτίρια που είναι προσβάσιμα και συμμετέχουν στο έντυπο πρόγραμμα, καθώς και διαδικτυακές δράσεις. Με τη συνεργασία του Open House Athens και του Mind the Map, δημιουργήθηκαν απτικοί χάρτες και ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Μεγάρου Δεληγιώργη, προκειμένου να παρέχονται πληροφορίες στα άτομα με μερική η ολική τύφλωση μέσω της αφής. Ακόμα, όλες οι ξεναγήσεις του Open House Athens είχαν τη δυνατότητα διεξαγωγής στην Αγγλική γλώσσα, προσφέροντας έτσι πρόσβαση σε επισκέπτες από διάφορες γλωσσικές κοινότητες.



Credits: Maria Chatzidourou


Οι παράλληλες δράσεις του OPEN HOUSE Athens 2024 ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα από την κύρια εκδήλωση, με το MADE in Athens και ένα special tour στο εργοστάσιο της VITEX, η οποία ήταν και χορηγός της δράσης.

Christiana Vardakou Textile Studio | Credits: Elpida Spyrou


Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία | Credits: Nikos Simos


Το OPEN WALK, με την υποστήριξη της εταιρείας DASKALAKIS & associates, ταξίδεψε το κοινό σε μοναδικές γωνιές της πόλης, αναδεικνύοντας κρυμμένα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία. Οι διαδρομές περιελάμβαναν τα αρχοντικά της Κηφισιάς και την εξερεύνηση αρχιτεκτονικής της Κυψέλης μέσω της οδού Φωκίωνος Νέγρη.

Κηφισιά | Credits: Elpida Spyrou


Κυψέλη | Credits: Lilly Anastasiou


Η δράση OPEN SCHOOL, απευθυνόμενη σε μαθητικά και εκπαιδευτικά γκρουπ και στην κινεζική κοινότητα της Αθήνας, περιελάμβανε επισκέψεις σε κάποιους χώρους δημιουργίας και κτίρια του προγράμματος.

Μαθητές στον Πύργο του Πειραιά | Credits: Minas Antonakis


Συνεχίζοντας, διεξήχθησαν διαδικτυακές δράσεις όπως το Livestream tours και το Open Office. Το Livestream tours πραγματοποίησε ξεναγήσεις σε δύο κτίρια που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα και προβλήθηκαν μέσω του λογαριασμού του OHA στο Instagram.

Το Open Office, με χορηγό την DIMAND, αφορά συνεντεύξεις και περιηγήσεις σε τρία γραφεία της Αθήνας που ξεχώρισαν στον εργασιακό τους κλάδο. Τα βίντεο ανέβηκαν στο κανάλι του OPEN HOUSE Athens στο YouTube

Το 3D VIRTUAL TOUR, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία LANDMARK στο κτίριο της Αμερικανικής σχολής κλασσικών σπουδών, παρείχε στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την εμπειρία των Laser Scanners στην αποτύπωση του δομημένου περιβάλλοντος.

Landmark at American School of Classical Studies


Από την ατζέντα του ΟΗΑ 2024 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί: Ο διαγωνισμός OPEN PHOTO στο Instagram, με χορηγό την PRODEA Investments, συνεχίστηκε μέχρι τις 21/04. Ανοικτός σε όλους, προσκαλούσε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, καθώς και λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του OPEN HOUSE Athens. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν "People to Architecture, Architecture to People", με τις τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν να βραβεύονται με φωτογραφικές μηχανές από τη Fujifilm Hellas.

Στο PRODEA OPENVOTE, οι επισκέπτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέχρι τις 21/04 την αγαπημένη τους ξενάγηση και να μπουν στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή Fujifilm Hellas. Επιπλέον, οι εθελοντές αντίστοιχων κτιρίων/διαδρομών επιβραβεύονται με έπαινο και αναμνηστικά δώρα.

Το OPEN your map αποτελεί έναν διαγωνισμό για τον καλύτερο χάρτη του OPEN HOUSE Athens με χορηγό την ΚLEEMANN. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να σφραγίσουν τον χάρτη τους σε κάθε κτίριο που επισκέπτονταν και να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Instagram έως τις 21/04 για να κερδίσουν αναμνηστικά δώρα.

Το OPEN YOUR PORTFOLIO, έως τις 30/04, προσφέρει υποτροφία για μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Βακαλό Art & Design. Ο νικητής κερδίζει υποτροφία αξίας 8.000 ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

Στο OPEN CALL FOR VISUAL STORIES, οι επισκέπτες μπορούν να εκφράσουν το θέμα "προσβασιμότητα και συμπερίληψη" έως τις 6/05 με οποιαδήποτε μορφή τέχνης επιθυμούν. Οι τρεις νικητές θα κερδίσουν αναμνηστικά δώρα και θα συμμετάσχουν σε έκθεση στο Δουβλίνο.

Ένας νέος διαγωνισμός έφτασε στο ΟΗΑ το 2024, το OPEN TRAVEL contest σε συνεργασία με τον μεγάλο χορηγό της δράσης, την εταιρεία ELVIAL. Οι επισκέπτες που θα ανεβάσουν stories στο Instagram από την εκδήλωση έως τις 23.04, κάνοντας mention και follow τα προφίλ @openhouseathens & @elivial_sa, θα μπούν στην κλήρωση, με έναν τυχερό να κερδίζει ένα ταξίδι για 2 άτομα στη Θεσσαλονίκη για το OPEN HOUSE Thessaloniki 2024.

Η Joanna Mollaj, ως νικήτρια του διαγωνισμού Design the poster που συνδιοργανώθηκε με τη Σχολή Βακαλό Art & Design, σχεδίασε την οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης.

Το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου, το OPEN HOUSE Athens θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για να αναδείξει την παραγωγική κοινότητα μιας ακόμα ελληνικής πόλης μέσω της μοναδικής δράσης MADE in Kalamata.

Με την ολοκλήρωση του OPEN HOUSE Athens 2024, εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, στους εθελοντές, στους χορηγούς, στους φορείς καθώς και σε κάθε επισκέπτη που μας τίμησε με την παρουσία του. 10 χρόνια τωρα, we are all part of a great team... Χρόνια πολλά OPEN HOUSE Athens!

Bageion | Credits: Maria Chatzidourou


Atelie Odou Kykladon | Credits: Elpida Spyrou


Δημοτικό Θέατρο Πειραιά | Credits: Christos Kalogridis


Coco-Mat Hotel Athens | Credits: Thanos Xenitidis


Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Credits: Christos Kalogridis


Ιστορικό Υφαντουργείο SEN | Credits: Ioanna Alexopoulou


Μέγαρο Μελά | Credits: Elpida Spyrou


Παλαιό Χρηματιστήριο | Nikos Simos


Εθελοντές | Credits: Giorgos Psarris


Τo OPEN HOUSE Athens πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

Μεγάλος χορηγός ήταν η ELVIAL.

Υποστηρικτές φορείς ήταν η ΣΤΑΣΥ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Νομισματικό Μουσείο.

Χορηγός OPEN VOTE & OPEN PHOTO ήταν η PRODEA investments.

Χορηγός OPEN OFFICE ήταν η DIMAND real estate development.

Χορηγός εθελοντών ήταν η ALLIANZ.

Χορηγός MADE in Athens ήταν η VITEX.

Χορηγός DESIGN THE POSTER ήταν η σχολή ΒΑΚΑΛΟ art & design.

Χορηγός OPEN YOUR MAP ήταν η KLEEMANN.

Χορηγός OPEN WALKS ήταν η DASKALAKIS & associates.

Χορηγός προσβασιμότητας και συμπερίληψης ήταν η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Χορηγός 3D VIRTUAL TOURS ήταν η LANDMARK.

Χορηγοί ήταν οι MARMOURIS, KENTRIKI | SAVILLS, HOTEL GRANDE BRETAGNE, ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ, FIBRAN, AREA DOMUS, KARTELL, FUJIFILM, IANOS, THESSPRINT, ERGON, GALLINA, PROVELLEGIOS, HOOPS, EVENTORA, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Α.Ε.

Χορηγοί φιλοξενίας ήταν οι ATHENS COCOMAT BC, THE MODERNIST, ATHENS CITY MOXY.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι OPEN TV, MAD, MAD RADIO, ΑΘΗΝΑ 984, IEFIMERIDA, BOVARY, ANDRO, ARCHISEARCH, COZYHOME, COZYVIBE, NEXTDEAL, ATHENS SURREAL, ARCHETYPE, DESIGN SOCIETY.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗΑ 2024 θα βρείτε στην ιστοσελίδα openhouseathens.gr.

***

Το Open House Athens λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025) Open House Europe, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 14 ΟΗ σε 14 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν Open House Europe κοινές δράσεις και θέματα, όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για τη σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα, στο πλαίσιο της διάδρασης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, προβλέπεται στο πρόγραμμα η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.  


Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μια Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House Athens και Open House Thessaloniki. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης OpenHouse.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Κατηγορία “Design Products” στ...
18 Sep 2023  |  Event
Κατηγορία “Design Products” στα 100% Hotel Design Awards 2023