Ποια είναι η Design σκηνή του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος;
DS.WRITER:
Sophia Throuvala
Πηγή Κεντρικής Εικόνας: eudaimoniajewelry.com
Η αρχαία παράδοση του κοσμήματος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το design society επέλεξε 5 φρέσκα jewellery brands, τα οποία, αν και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, αποτελούν μια απάντηση στο τι σημαίνει σήμερα σχεδιασμός κοσμήματος. Άλλα εμπνέονται από την κλασική παράδοση, τη λιτότητα και απλότητα της μορφής, ενώ άλλα δοκιμάζουν περισσότερο μοντέρνες γραμμές και χρώματα ή σύγχρονες αναγνώσεις τού μεσαιωνικού και ενδεχομένως γκροτέσκου ύφους. Τόσο η επιλογή των υλικών όσο επίσης και οι τεχνικές υλοποίησης των κοσμημάτων, κάνουν το κάθε brand να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, δίνοντας διαφορετικές εκδοχές της ίδιας design σκηνής.
Eudaimonia
Ένα brand που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, από τη Μαρία, τη Χρύσα και την Εύα. Βασικό χαρακτηριστικό του brand είναι η αναφορά στο κλασικό διαχρονικό κόσμημα, με έμφαση στις ελληνικές φόρμες. Όλα τα κομμάτια είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με δημιουργούς τεχνίτες και designers που ενστερνίζονται κοινές αισθητικές αναφορές, όπως στην ελληνική αρχιτεκτονική, τη γεωμετρία κλπ. Η απλότητα και η κομψότητα των καθαρών γραμμών προάγουν, σύμφωνα με το studio, το κομψό αποτέλεσμα, ενώ, παράλληλα, επαναπροσδιορίζουν την έννοια του διαχρονικού.
Πηγή: eudaimoniajewelry.com
Bord de l'eau
Το Bord de l'eau είναι ένα design studio, που ειδικεύεται σε χειροποίητα, υψηλής ποιότητας κοσμήματα και έπιπλα. Ιδρυτής είναι ο Γιάννης Γουναρίδης, τρίτης γενιάς κοσμηματοποιός, ο οποίος ειδικεύεται στη μικρογλυπτική χρησιμοποιώντας ξύλο, μέταλλο και τιρκουάζ πέτρες. Η γενικότερη έμπνευση του brand προέρχεται από την όμορφη αντίθεση μεταξύ του φυσικού και του βιομηχανικού στοιχείου, τα οποία επιχειρεί να συνδέσει σε ένα μινιμαλιστικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τη φορμαλιστική αντίθεση των υλικών που χρησιμοποιούνται και των χρωμάτων που επιλέγονται. Το Bord de l'eau συνδυάζει διαφορετικά μεταξύ τους ακατέργαστα υλικά, που προτείνουν νέες αναγνώσεις της φόρμας.
Πηγή: bdl.gr
AR.M
Η AR.M -Anna Rosa Moschouti- είναι μια φρέσκια μάρκα κοσμημάτων, που πιστεύει ότι και οι μινιμαλιστές μπορούν να κάνουν μια ξεκάθαρη, σημαντική δήλωση. Κοσμήματα εμπνευσμένα από την εντυπωσιακή ικανότητα του design να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, αποκτώντας μια πατίνα ομορφιάς, παλαιότητας και συνάμα ιστορίας. Τα κοσμήματα AR.M είναι σειρές σχεδίων που συνοδεύουν την καθημερινότητα και τις αναμνήσεις. Η Άννα Ρόζα, ιδρύτρια της AR.M, είναι μια Ελληνο-ολλανδέζα σχεδιάστρια και αρχιτεκτόνισσα, που από το 2017 αποφάσισε να σχεδιάζει κοσμήματα αποκλειστικά για την αυτοπεποίθηση των γυναικών.
VASSILIKI JEWELLERY
Πολύτιμα μέταλλα που επεξεργάζονται με την αρχαία διαδικασία χύτευσης λιωμένου κεριού. Οι μορφές είναι Unisex και εμπνέονται από τη μυθολογία και τις μεταμορφώσεις που ανιχνεύονται στις αρχαίες θρησκείες και στην επιστημονική φαντασία. Η Κική στοχεύει στη δημιουργία κοσμημάτων τα οποία θα λειτουργούν ως props στην καθημερινή ζωή - παράσταση. Βασικό χαρακτηριστικό του brand είναι η ξεκάθαρη θέση του, πως όλα τα υλικά είναι προμηθευόμενα, ανακυκλωμένα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι που είναι αναγκασμένοι ηθικώς.
Πηγή: vasiliki.studio
Πηγή: vasiliki.studio
Sanktoleono Jewelry
Η Sanktoleono Jewelry δημιουργήθηκε το 2011 στην Αθήνα, από την Παναγιώτα Φερεντίνου. Ο συνδυασμός παλιού και νέου αποτελεί τη βάση της δημιουργικής διαδικασίας Sanktoleono. Επηρεασμένη από τις σπουδές της στη Θεολογία, χρησιμοποιεί αρχαία θρησκευτικά σύμβολα και μοτίβα φυλών. Ακατέργαστα φυσικά υλικά επεξεργάζονται με το χέρι και με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή μοναδικών κομματιών. Γεωμετρικά μοτίβα τύπου Αζτέκων, πρωτόγονες μη επεξεργασμένες ορυκτές πέτρες, ορείχαλκος, και ζωντανά, αναπνέοντα υλικά όπως το δέρμα, δημιουργούν τη σκηνή ενός μυστηριώδους τελετουργικού σύμπαντος, τόσο αρχαίου όσο και -ταυτόχρονα- παράξενα φουτουριστικού.