Συνέντευξη: Anaktae
DS.WRITER:
Sophia Throuvala
Κεντρική Εικόνα: Anaktae Interiors, London | Photo: Rooz Ahmadian
Το design studio Anaktae ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009, από την industrial designer Νταϊάννα Καρβούνη και την αρχιτέκτονα Βίβιαν Φιλίππα. Έμπνευση του studio αποτελεί η ελληνική αρχαιότητα, δηλαδή η γραμμικότητα, η δωρικότητα, οι κομψές και αιχμηρές γραμμές των μετωπικών γεωμετρικών σχημάτων, σε συνδυασμό με τα ENTONA υλικά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής. Τα στοιχεία αυτά γίνονται εργαλεία στα χέρια των σχεδιαστριών, οι οποίες από τη μια αποδίδουν φόρο τιμής στη διαχρονικότητα της αρχαίας τέχνης, και από την άλλη την “ανακατασκευάζουν” σε κάτι το σύγχρονο και λειτουργικό. Δουλειά τους συμπεριλαμβάνεται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία, γκαλερί και γενικότερα πολιτιστικά ιδρύματα και χώρους τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας. Το όνομα Anaktae (με το -θηλυκό- επίθημα ae) συμβολίζει τη συνεργασία μεταξύ δύο γυναικών δημιουργών, ενώ το logo τους την αδιάκοπη καλλιτεχνική διαδικασία.
Credenza "Narcisse" από τη συλλογή Enoptron | Photo: Γιώργος Μεσαριτάκης
Πέραν της αισθητικής σας, που κάνει έντονη αναφορά στην αρχαιότητα, ποια η σχέση σας με τα υλικά που επιλέγετε και ποια η σχέση αυτών με την επιλογή και τη χρήση τους ιστορικά;
Οι αναφορές μας εδράζονται σε αρχετυπικά σύμβολα που αφορούν την «αρχαιότητα» πολλών πολιτισμών, εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αρχέγονη, μια βασική πρώτη ύλη, μια πρωτόγονη δημιουργική σπίθα που διακρίνουμε στις έρευνές μας και μας εμπνέει.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι, κυρίως, μάρμαρο και ορείχαλκος. Είναι αγαπημένα μας και τα προσεγγίζουμε αυθόρμητα λόγω της σύνδεσής τους με το ελληνικό dna μας και την αισθητική μας εγγύτητα με αυτά.
Νταϊάννα Καρβούνη και Βίβιαν Φίλιππα | Photo: Βαγγέλης Κύρης
Η επιλογή του “ae” δεν είναι τυχαία. Πέρα από σύμβολο μιας συνεργασίας μεταξύ γυναικών, εκφράζει ίσως και μια διεκδίκηση θηλυκής παρουσίας στον χώρο του design; Κατά πόσο αυτό είναι κάτι που αφορά εσάς και σε τι βαθμό εκφράζεται μέσα από τη δουλειά σας;
Το Anaktae είναι μια λέξη, θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο μια κατασκευή, ένας νοητικός χώρος που φτιάξαμε εμείς για τη συνεργασία μας, μέσα στην οποία ζούμε και δημιουργούμε. Περιγράφει τη συνεργασία δύο γυναικών, χωρίς να προσηλώνεται στα δύο φύλα –τα οποία δεν είναι μόνο δύο-, και δηλώνει έναν πολυσυλλεκτικό δημιουργικό χώρο.
Το Anaktae προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ανάκτορ, που σημαίνει «παλάτι». Στη μινωική και μυκηναϊκή Ελλάδα, τα ανάκτορα ήταν κάτι περισσότερο από βασιλική κατοικία: ήταν η καρδιά της αστικής και πολιτιστικής ζωής, αυτοτελή σύμπαντα που αγκάλιαζαν αφοσιωμένους τεχνίτες και γνώστες. Ξεχωριστό και μοναδικό, το Anaktae έχει ένα άυλο μυστήριο που ξεπερνά τις κατηγοριοποιήσεις.
Anaktae Interiors, Ekali | Photo: Γιώργος Κορδάκης
Ποιες είναι οι ομάδες που συνεργάζονται στα project σας; Θεωρείτε πως η διακαλλιτεχνικότητα είναι βασικό στοιχείο για δημιουργικές ανταλλαγές και συνεργασίες;
Σχεδιάζουμε κυρίως δύο, η Νταϊάννα και η Βίβιαν, και συνεργαζόμαστε με τους τεχνίτες μας, μια μεγάλη ομάδα με την οποία υλοποιούμε τα projects μας. Όλη μας η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα, δουλεύουμε με ανθρώπους με πάθος για την κατασκευή, και ανακαλύπτουμε συχνά νέους που πάνε ένα βήμα παραπέρα τις αυστηρές μας απαιτήσεις.
Η κατασκευή κάθε έργου είναι μια συλλογική δουλειά με ιεραρχίες και καταμερισμό εργασιών. Με τους συνεργάτες και τους κατασκευαστές μας υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σύμπνοια, που συνυπάρχουν με τον σεβασμό στα όρια ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας και τις προσωπικότητές μας.
Fireplace frame "Appolo" | Photo: Γιώργος Καπλανίδης
Πού πιστεύετε ότι έγκειται η διαχρονικότητα του κλασικού στοιχείου;
Θα λέγαμε ότι διαχρονική είναι η αλήθεια και η ομορφιά. Δηλαδή αυτό που έρχεται στη ώρα του (ωραίο) και είναι ειλικρινές, «καίγεται», κρίνεται δηλαδή από τον ήλιο της αλήθειας.
Αποκατάσταση παραδοσιακής οικίας στην Αίγινα | Photo: Λευτέρης Σιαράπης
Πώς επιλέγετε τη ζωγραφική που θα “ντύσει” τους τοίχους των project σας; Με ποιους καλλιτέχνες συνεργάζεστε;
Όταν δημιουργούμε ένα project, από την αρχή φανταζόμαστε και τα έργα που θα επιθυμούσαμε να εντάσσονται και να συμμετέχουν στην ολιστική πρόταση. Πίνακες, γλυπτά, αντικείμενα που είτε ήδη αγαπάμε είτε ανακαλύπτουμε στην πορεία. Η συνύπαρξη με άλλους καλλιτέχνες και δημιουργούς είναι μια ιδανική πορεία, εξελικτική και ανεκτίμητη.
Anaktae Interiors, Κefalari | Photo: Ιωάννα Ρουφοπούλου
Κατά πόσο η τοποθεσία στην οποία έχετε αναλάβει να σχεδιάσετε ένα κτίριο ή ένα εσωτερικό, επηρεάζει το σχέδιο, τις αναφορές σας και το τελικό αποτέλεσμα;
Η λέξη και η έννοια “Τόπος” μάς γοητεύει και μας συγκινεί. Είναι το έδαφος και το πεδίο πάνω στο οποίο δημιουργούμε, μπορούμε να πάμε μαζί του, μπορούμε και να πάμε μακριά του. Αρχίζουμε όμως κάνοντας πάντα μια περί-συλλογή στοιχείων από αυτό το έδαφος, όπως οι αρχαιολόγοι βρίσκουν ευρήματα και θραύσματα στις ανασκαφές τους. Λέγοντας περισυλλογή, εννοούμε τη σκέψη (τον συλλογισμό) και την πράξη – την έρευνα.