20 Jun 2022  |  Opinions

Fashion shows με Λόγο

Το πολύ πραγματικό με το πολύ φανταστικό, το απόλυτα υλικό με το άυλο στα runways των Balenciaga και Prada.
post image
Κεντρική Εικόνα: Balenciaga Fashion Show Winter 2022 | dezeen.com


“Since society in the sense of “good society” comprehended those parts of the population which disposed not only of wealth but of leisure time, that is, of time to be devoted to “culture,” mass society does indeed indicate a new state of affairs in which the mass of the population has been so far liberated from the burden of physically exhausting labor that it too disposes of enough leisure for “culture.”

Hannah Arendt


Τα fashion shows για τις χειμερινές συλλογές για το 2022 ήρθαν και έφυγαν, τα είδαμε και τα χαρήκαμε και η άνοιξη πέρασε. Ωστόσο, στον κόσμο των social media που η επικαιρότητα αποτελεί τον απόλυτο μετρονόμο της ύπαρξής μας, με το προχθές να είναι παλιό και ξεπερασμένο, δύο shows είχαν αρκετή δύναμη ώστε ακόμη να βρίσκονται σαν εικόνες και ήχοι στο μυαλό μου -γεγονός που αποτελεί και μετρονόμο της ποιότητάς τους. Έτσι, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την απόσταση για να εστιάσουμε στη σηματοδότησή τους αρκετές μέρες μετά την παρουσίασή τους.

Balenciaga Fashion Show Winter 2022 | dezeen.com


Το πρώτο που κρατιέται στις μνήμες μας ζωντανό είναι, πολύ πολύ δυστυχώς, το show της Balenciaga από τον Denma. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουν περάσει ενενήντα δύο μέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και ακόμη συνεχίζεται αμείωτος. Συνεπώς, το αποκαλυπτικό τεχνητό τοπίο με τα μοντέλα της Balenciaga να περπατούν με δυσκολία κόντρα στον άνεμο, καταφέρνει ιδιαίτερες συνηχήσεις. Η αναπαράσταση ενός τεχνητού χειμώνα που μοιάζει ταυτόχρονα αιώνιος, φέρνει στον νου την επικείμενη κλιματική καταστροφή, που είναι η μεγάλη αγωνία του αιώνα μας, ή ιδέες πυρηνικού ολοκαυτώματος. Με τον τρόπο που έχει ξεκινήσει η παρούσα δεκαετία, δεν έχουμε μια καταστροφική απειλή να διαχειριστούμε στο φαντασιακό μας, αλλά ευτυχώς πολλαπλές. Ο Denma μάς παρουσιάζει τις ανησυχίες μας με τον ασφαλή τρόπο του θεάματος και μετατρέπει σακούλες σκουπιδιών σε μοδάτες τσάντες, τεράστια ή ασφυκτικά ρούχα -σαν τα ρούχα που παίρνει κανείς μαζί του όταν πρέπει να φύγει κακήν κακώς και δεν ασχολείται με το μέγεθος- τα κάνει fashion pieces, και μια ανελέητη πορεία τη μετατρέπει σε εικαστικό θέαμα υπό τους ήχους του BFNRD. H μουσική υπόκρουση ξεκινάει νοσταλγική και λυρική, σχεδόν πονεμένη, και καταλήγει σε ενεργητική, μοναχική, δυναμιτική techno. Σχεδόν σε άμεση αντιστοιχία με τους ήχους που κατασκευάζουν την επίδειξη, ο Denma, σκεπτόμενος το περιβάλλον που θα έτρεχε το show του, αρχικά σκέφτηκε να το ακυρώσει και να μείνει στο σοκ και τα συναισθήματα του χρονικού συγκειμένου. Τελικά, όντας και ο ίδιος πρόσφυγας, αποφασίζει να συνεχίσει με δυναμισμό το project του και να μας υπενθυμίσει πως μπορείς να προχωράς στα χιόνια ακόμα και με ψηλοτάκουνα. Από την άλλη, πόσο αντίκτυπο είχαν οι ποιητικές του εικόνες σε όσους απόλαυσαν με τη φυσική τους παρουσία -πίσω από την ασφάλεια του περιμετρικού γυαλιού- αυτή την επίδειξη, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να μετρήσει.

Balenciaga Fashion Show Winter 2022 | glossy.co


Το δεύτερο show που διατηρείται φρέσκο στο μυαλό μας είναι αυτό της Prada. Αυτό συμβαίνει γιατί η Prada ανοίγει έναν παραγωγικό διάλογο με το χωρικό και οπτικοακουστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στην πασαρέλα από τη φαντασία της ΑΜΟ, μαζί με τους Μiuccia Prada και Raf Simmons. Η όλη ιστορία ξεκινάει με τα μοντέλα να βγαίνουν από έναν χώρο με έντονα φώτα ρυθμικά βαλμένα, με ιδιαίτερες αναφορές στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και συγκεκριμένα στα σκηνικά του Stanley Kubrick για την 2001: Οδύσσεια του διαστήματος. 

Prada Fashion Show Winter 2022 | prada.com


Prada Fashion Show Winter 2022 | prada.com


Την πασαρέλα για τη συλλογή της Prada ανοίγει o ηθοποιός Kyle MacLachlan, που είναι στενά συνδεδεμένος με τις ταινίες τού David Lynch και τη σειρά Twin Peaks ακόμα πιο πολύ, στην οποία, όπως έχει πολυγραφτεί, ο σκηνοθέτης διαχειρίζεται ιδέες που σχετίζονται με την πραγματικότητα, το φανταστικό, φαντασιακό, μνήμες και φαντασιώσεις και όλα τα ενδιάμεσα. Συνεπώς, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως αυτά τα iconic, oversized πανωφόρια, μα και τα υπόλοιπα ρούχα με τα έντονα πλαστικά, κεφάτα, χρωματιστά, δερμάτινα περιτυλίγματα, αντιστοιχούν στην ίδια περιφέρεια. Αρχίζεις να σκέφτεσαι κι εσύ αν οι ηθοποιοί -ανάμεσά τους οι Asa Butterfield, Thomas Brodie-Sangster και Jeff Goldblum με το τυπικό του over-acting- υποκρίνoνται πως είναι μοντέλα ή αν τα μοντέλα υποκρίνονται τα μοντέλα, ή και τους υπόλοιπους πιθανούς συνδυασμούς με την κλίση των λέξεων ηθοποιός, μοντέλο, υποκρίνομαι. Έπειτα, αθροίζονται αυτές οι αναρωτήσεις με τους στίχους από το “You've Lost That Loving Feeling”, σε διασκευή των Human League, που ακούγονται κατά τη διάρκεια της συλλογής και η πλοκή ξεδιαλύνεται και πυκνώνει ταυτόχρονα. “I will always be stuck in this small little room with a view” και “bring back that loving feeling”, παίζει από πίσω, και τα μοντέλα, αστροναύτες του χωροχρόνου με τα χέρια τους να κρύβονται συνεχώς είτε από γάντια ή μέσα σε τσέπες, νοσταλγούν την επαφή ή αγκαλιάζουν το φανταστικό, το ψηφιακό, περπατώντας σε ένα ζιγκ ζαγκ κάτω από το έντονο, απόκοσμο, σχεδόν θείο, κίτρινο φως. Ορισμένες εικόνες θυμίζουν πανδημία -που ακόμα προσωπικά νιώθω πως την έχει ζήσει άλλος και όχι εγώ-, ή εικόνες πάλι από Kubrick ή άλλες ιστορίες, μπλέκοντας το αληθινό με την αναπαράσταση σε μια γοητευτική λαβή γεμάτη νήματα και αναφορές. Το ψηφιακό είναι συνεχώς παρόν και το απτικό έχει πάρει μια θέση στο πίσω κάθισμα.  

Prada Fashion Show Winter 2022 | prada.com


Prada Fashion Show Winter 2022 | prada.com


Prada Fashion Show Winter 2022 | prada.com


Το πολύ πραγματικό με το πολύ φανταστικό, το απόλυτα υλικό με το άυλο, το συναισθηματικό με το διανοητικό, κατασκευάζουν σε αντιστοιχία τις αφετηρίες αυτών των δύο συλλογών και ύστερα με πολλή ικανότητα αφήνονται να υπάρξουν στην πασαρέλα και να γεμίσουμε από χρώματα, μαύρα, σκέψεις και αντιθέσεις το μυαλό και το οπτικοακουστικό μας πεδίο. Όλα αυτά μας βεβαιώνουν πως η μόδα είναι σίγουρα θέαμα, αλλά μπορεί να γίνει και ποίηση.  

Prada Fashion Show Winter 2022 | prada.com


Spotify music list: open.spotify.com


Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό desi...
27 Mar 2024  |  Opinions,Case Study
Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design
Image represents AI, ChatGPT και Design...
13 Mar 2024  |  Opinions
AI, ChatGPT και Design
Image represents Jane Jacobs και το όνειρο μιας...
8 Feb 2024  |  Opinions,People
Jane Jacobs και το όνειρο μιας «κοινωνικής» πόλης
Image represents Ελληνικός Μπρουταλισμός...
5 Feb 2024  |  Opinions
Ελληνικός Μπρουταλισμός