29 May 2023  |  Opinions,Sustainability

Το μέλλον του βιώσιμου design είναι εδώ | Part II

Το Design Society παρουσιάζει μερικούς από τους πλέον ανερχόμενους bio-designers.
DS.WRITER: 
Sophia Throuvala
post image
Πηγή Κεντρικής Εικόνας: gp-award.com


Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για το bio-design, το όπλο στα χέρια νέων σχεδιαστών για την αντίσταση στη διαιώνιση των οικολογικών προβλημάτων που συνδέονται με τη βιομηχανική παραγωγή, παρουσιάζονται σχεδιαστές, ερευνητές και design studios που, μέσα από τη σοβαρή μελέτη των σύγχρονων προβλημάτων, προτείνουν εναλλακτικά υλικά - λύσεις για τη δημιουργία ενός design φιλικότερου στο περιβάλλον και 100% βιώσιμου. 

Η Ecovative είναι μια ομάδα σχεδιαστών και ερευνητών με αποστολή την “καλλιέργεια” καλύτερων υλικών, τα οποία να είναι πρώτα απ΄ όλα συμβατά με τη γη. Μέσα από τις πολλές συνεργασίες της, η Ecovative δημιουργεί φυτικές βιοδιασπώμενες συσκευασίες για την αντικατάσταση των πλαστικών. Το προϊόν τους, το MycoFlex™, είναι κατασκευασμένο από 100% καθαρή δομή μυκηλίου, δηλαδή του βασικού στοιχείου των μανιταριών, για να ενώσει οργανικά γεωργικά υποπροϊόντα, όπως π.χ. ροκανίδια, ώστε να μπορέσουν να παραγάγουν ανθεκτικά, βιολογικά και 100% κομποστοποιήσιμα υλικά.

Πηγή Εικόνας: plasticpollutioncoalition.org


Πηγή Εικόνας: isola.design


Η Sachi Tungare βρήκε τρόπο να δώσει νέα ζωή σε λουλούδια που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές τελετουργίες προσευχής του ινδικού πολιτισμού. Στο πρότζεκτ της με τίτλο “Finding Gold In Marigold”, η καινοτόμα σχεδιάστρια κατασκευάζει βιοπλαστικό υλικό από το απόθεμα λουλουδιών σε αποσύνθεση. Η ποσότητα πετάλων που χρησιμοποιείται στην Ινδία για την έκφραση της θρησκείας και της καθημερινής λατρείας είναι μεγάλη. Βλέποντας το λουλούδι ως έναν νέο πόρο προς “εκμετάλλευση”, η Tungare σκέφτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το νέο τοπικό βιώσιμο υλικό με βάση την κυκλική οικονομία. Συμπιέζοντας αρχικά το λουλούδι Κατιφέ, κατασκεύασε με βιώσιμο τρόπο ένα βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.

Πηγή Εικόνας: isola.design


Τα πλακάκια That's Caffeine του Atticus Durnell είναι ήδη αρκετά γνωστά. Στο πλαίσιο του project αυτού και σε απόλυτη αισθητική και φιλοσοφική αντιστοιχία, δημιουργεί τώρα μια σειρά φωτιστικών δαπέδου. Εμπνευσμένο από το γεγονός ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγονται περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι απορριμμάτων καφέ ετησίως, το έργο That's Caffeine εκμεταλλεύεται το άμεσα διαθέσιμο υλικό και το μετατρέπει σε κάτι “διαχρονικό”, όπως σε ένα φωτιστικό δαπέδου.

Πηγή Εικόνας: atticusdurnell.com


Το Naifactory Lab έχει αναπτύξει μια νέα σειρά κυκλικών υλικών, που έχουν ως βάση τους την ανακύκλωση του κουκουτσιού ελιάς -ενός υποπροϊόντος που υπάρχει σε αφθονία και το οποίο καίγεται για βιομάζα. Ανάλογα με την ποιότητα, το μέγεθος και τον αριθμό των κουκουτσιών του μείγματος, στο οποίο εντάσσονται κι άλλα 100% φυσικά συστατικά, προκύπτει μεγάλη ποικιλία υφών και πτυχώσεων. Το κομποστοποιημένο υλικό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί αν λιωθεί ξανά, χωρίς να αφήνει υπολείμματα στη διαδικασία. Αποτέλεσμα είναι μια πληθώρα εφαρμογών στον σχεδιασμό συσκευασιών, διακοσμητικών αντικειμένων, επίπλων, κα.

Πηγή Εικόνας: naifactorylab.com


H Youyang Song είναι σχεδιάστρια-ερευνήτρια κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υλικών με έδρα το Βερολίνο. Το έργο της «Cooking new materials» είναι μια ανεξάρτητα ανεπτυγμένη τεχνική, που στοχεύει στην επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων σε ένα μαλακό αλλά στιβαρό υλικό που μοιάζει με δέρμα. H λογική πίσω από αυτό είναι πως, όλα τα καθημερινά -φαινομενικά άχρηστα- οργανικά υπολείμματα από τρόφιμα μπορούν να αναγεννηθούν, αν συνδυαστούν με έναν φυσικό συνδετικό παράγοντα που θα λειτουργεί ως υπόστρωμα, το οποίο είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μέσα από τη διαδικασία του επανα-μαγειρέματος (“re -cooking process”).

Πηγή Εικόνας: youyangsong.com

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Πε...
29 May 2024  |  Opinions,Sustainability
Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Β' Μέρος)
Image represents Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Πε...
22 May 2024  |  Opinions,Sustainability
Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Α' Μέρος)
Image represents 4 Αντικείμενα από επαναχρησιμο...
30 Nov 2023  |  Opinions,Sustainability
4 Αντικείμενα από επαναχρησιμοποιημένα υλικά, που κάνουν κάθε interior να ξ...
Image represents Βιομιμητισμός: Όταν το design ...
26 Oct 2023  |  Opinions,Sustainability
Βιομιμητισμός: Όταν το design και η αρχιτεκτονική συναντούν τη φύση