19 Jun 2023  |  Spaces

FutureLabs: Τεχνολογικά «φυτώρια» για ένα καλύτερο μέλλον

Τα Future Labs στην Ελλάδα είναι «καταφύγια» ανάπτυξης και ένταξης των νέων τεχνολογιών και της τεχνογνωσίας στη ζωή μας, με στόχο τη βελτίωση του μέλλοντος.
post image
Πηγή Κεντρικής Εικόνας: my.futurelab.edu.gr


Οι νέες τεχνολογίες έχουν κατακλύσει τη ζωή μας, με το μέλλον να μας επιφυλάσσει μεγαλύτερες συγκινήσεις. Τα παιδιά είναι αυτά που θα έχουν να αντιμετωπίσουν και να χρησιμοποιήσουν -ελπίζουμε προς το μέγιστο όφελός τους- τα προϊόντα της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία θα αλλάξουν σίγουρα τον τρόπο θέασης του κόσμου και τον τρόπο ζωής σε έναν κλιματολογικά αβέβαιο πλανήτη. Έτσι, η επαφή των νέων γενεών με τους αντίστοιχους κλάδους έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, και φυσικά στην Ελλάδα, μέσω των πρωτοβουλιών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σχολείων. Κάποιες από αυτές τις άκρως ενδιαφέρουσες προσπάθειες φιλοξενεί και το παρόν άρθρο.

Syros Future Lab

Στεγαζόμενο στο ανακατασκευασμένο κτίριο του πρώην βυρσοδεψείου Κορνηλάκη -κάνοντας σαφή αναφορά στη σύνδεση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος-, το νεοσύστατο Syros Future Lab εντάσσεται στα αντίστοιχα Future Labs του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη και η διάχυση της γνώσης και της τεχνογνωσίας γύρω από διάφορους κλάδους που σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνολογία, με τη χρήση διαφόρων μέσων, όπως: διαδραστικών βίντεο και ψηφιακών εφαρμογών, Βίντεο 360°, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, ενώ στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνονται φυσικά και πολλές εφαρμογές κινητής μάθησης και διαδραστικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. 

Ωστόσο, η καινοτομία του προγράμματος δεν βασίζεται μόνο στην ενασχόληση με τα παιδιά, αλλά στη διεύρυνση του κοινού και τη συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ούτως ώστε οι εφαρμογές που γεννιούνται στο εργαστήριο, να βρουν πρακτική εφαρμογή και να ενταχθούν στη ζωή όχι μόνο του νησιού, αλλά και της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, το πρόγραμμα αποτελείται από διαφορετικά «τμήματα» τα οποία επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες, όπως είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη της έρευνας για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, ή ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων αναφορικά με νέες τεχνολογίες. 

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της άκρως ενδιαφέρουσας δράσης του Syros Future Lab, ήταν η επίσκεψη μαθητών στο εργαστήριο και η αλληλεπίδρασή τους με τις εγκαταστάσεις επαυξημένης νοημοσύνης μέσω της χρήσης της εφαρμογής UniteAR, η οποία ικανοποίησε τις επιθυμίες των παιδιών για ανάπτυξη των δικών τους εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας. Μάλιστα, η σημαντικότητα του έργου του οργανισμού είναι τόσο μεγάλη, που το Syros Future Lab είναι πλέον μέλος του Future Classroom Lab του European Schoolnet, δημιουργώντας προσδοκίες για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. 

Πηγή εικόνας: pdsttechnologyineducation.ie


Μια ακαδημία Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη

Στρέφοντας την προσοχή μας βορειότερα, η Ακαδημία Ρομποτικής - FutureLab (του ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) εστιάζει σε προγράμματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών αλλά και στη βαθύτερη επαφή τους με τις Φυσικές επιστήμες και την Τέχνη, με την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας να είναι στο κέντρο βάρους της ακαδημίας. Οι διάφοροι τομείς δραστηριοποίησης της ακαδημίας είναι: η Εκπαιδευτική Ρομποτική, Arduino & Αυτοματισμοί (για παιδιά και για ενήλικες), το Story telling (όπου τα παιδιά δίνουν ζωή σε προσωπικές τους ιστορίες, παραμύθια και γεγονότα της καθημερινότητας, μετατρέποντάς τες ψηφιακά ή έντυπα με τη χρήση διαλόγων), και το Αγωνιστικό τμήμα. Το τελευταίο, μάλιστα, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παίρνοντας μέρος ετησίως στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) και στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Έρευνας και Καινοτομίας (FLL).

Πηγή εικόνας: my.futurelab.edu.gr


Ενδιαφέρον είναι, επίσης, και το πρότζεκτ των GREEN LEGOBEES, που αντιπροσώπευσε τη FutureLab στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, FIRST® LEGO® League Explore, του 2022. Η διοργάνωση απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 10 χρονών, προσκαλώντας τα να δώσουν λύσεις στα διάφορα προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Έτσι, τα παιδιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης μελετώντας τις διάφορες παραμέτρους, με σκοπό να παρουσιάσουν την πρότασή τους για ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον. Με τον τρόπο αυτόν, οι μικροί designers είναι σε θέση να έρθουν σε επαφή με το design, δίνοντας με τον δικό τους τρόπο λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα που οι ενήλικες έχουν να αντιμετωπίσουν, τις περισσότερες φορές, ομολογουμένως, χωρίς μεγάλη επιτυχία. 

GREEN LEGOBEES | Πηγή εικόνας: my.futurelab.edu.gr


Εξίσου επιτυχημένες είναι και οι προσπάθειες των σχολείων, με το 8ο Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο Καλαμαριάς να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα των πολλών διακρίσεων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς. 

Οι «C’ est La Vie» στο Μαρόκο

Οι «C’ est La Vie», μια ομάδα ρομποτικής των μαθητών του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Καλαμαριάς, κατέχει πολλές διακρίσεις σε εγχώριους και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Χάρη στις προσπάθειες και την επιμονή του Χαράλαμπου Παμπουκίδη, καθηγητή και διευθυντή του Γυμνασίου, η ομάδα, έχοντας κερδίσει στο FIRST® LEGO® League που διεξήχθη στη ΔΕΘ, εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό First Lego League του Μαρακές, όπου συμμετέχουν 68 ομάδες από 52 χώρες του κόσμου. Το εισιτήριο για το Μαρόκο έδωσε το πρότζεκτ που τα παιδιά παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη, ένα θερμομονωτικό διαχωριστικό για οικιακούς ηλεκτρικούς φούρνους. Σκοπός αυτού του διαχωριστικού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας (που υπολογίζεται πως είναι μεγαλύτερη του 30 τοις εκατό), η οποία είναι ικανή να συμβάλει στην ενεργειακή μείωση του φούρνου για το ψήσιμο ενός μόνο φαγητού. 

Πηγή εικόνας: blogs.sch.gr


Επιπλέον, η ομάδα έχει αναπτύξει την κατασκευή ενός αισθητήρα, κατά τη χρήση του οποίου, το άτομο που τον φορά μπορεί να ειδοποιείται για τη σωστή ή όχι στάση σώματος. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας, ευελπιστούμε πως μελλοντικά θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις για τη βελτίωση του προβλήματος, ή σε παιδιά για τη μείωση εμφάνισης αυτών κατά την ενηλικίωση. 

Αισθητήρας στάσης σώματος («C’ est La Vie») | Πηγή εικόνας: cityportal.gr


Οι «C’ est La Vie», μαζί με τα παιδιά των Future Labs, είναι κάποια από τα πολλά παραδείγματα παιδιών που στρέφονται στην τεχνολογία και τη χρήση της για τον σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων και καινοτόμων ιδεών, που ελπίζουμε πως θα τους δώσουν ώθηση στην ενασχόλησή τους με τους κλάδους της τεχνολογίας και του design στην ενήλικη ζωή τους. Το σίγουρο είναι ότι, αν αυτές οι προσπάθειες ενταθούν και πολλαπλασιαστούν, το μέλλον θα φαντάζει καλύτερο.


Περαιτέρω ανάγνωση και πηγές:

**Περισσότερες πληροφορίες για το Syros Future Lab, στο: sa-flabs.aristeia.aegean.gr

**Περισσότερες πληροφορίες για την Ακαδημία Ρομποτικής – FutureLab, στο: roboticsacademy.edu.gr.

**Περισσότερες πληροφορίες για τους «C est La Vie», στο: facebook.com.

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents ΜΑΤΙ Μεσαριάς...
18 Sep 2024  |  People,Spaces,Event
ΜΑΤΙ Μεσαριάς
Image represents Το Loopo Studio μας μιλά για τ...
21 Aug 2024  |  Interviews,Spaces
Το Loopo Studio μας μιλά για την εικονογράφηση και την αφήγηση στην αρχιτεκ...
Image represents Anti-Villa...
17 Jul 2024  |  Spaces
Anti-Villa
Image represents Οι HYLE design studio σχεδιάζο...
6 Mar 2024  |  Spaces
Οι HYLE design studio σχεδιάζουν για το Hermina Athens