14 Dec 2022  |  Radar

Radar | Vol. 10

To radar αυτού του μήνα παρουσιάζει τα αγαπημένα μας αντικείμενα.
post image

«Fragments» Collection – Anthony Guerrée για το M éditions

Στα πλαίσια του Paris Design Week 2022, η Fondation Le Corbusier παρουσίασε τη νέα συλλογή του Anthony Guerrée με τίτλο «Fragments», που περιλαμβάνει μαρμάρινα αντικείμενα επηρεασμένα από τον μεγάλο αρχιτέκτονα και τον Δωρικό, τον Ιωνικό και τον Κορινθιακό ρυθμό. Η σύνδεση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού ο ίδιος ο Le Corbusier είχε αναφέρει τη σημαντικότητα των ταξιδιών του στην Αθήνα και την Πομπηία. Τα έπιπλα διαθέτουν καμπύλες γωνίες που απαλύνουν την αυστηρότητα των αρχετυπικών μορφών. Το μάρμαρο έχει ανακυκλωθεί, αφού προέρχεται από κομμάτια αδιάθετου υλικού που αποθηκεύονταν στο Marbreries de la Seine.

Concept by: Anthony Guerrée

Photo by: Alexandre Tabaste


Maybe you can use it for your Stereo – Mattias Sellden

Ο Σουηδός σχεδιαστής με σπουδές πάνω στο design, χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη ξύλου για την κάθε μοναδική του δημιουργία. Κάθε αντικείμενο προκύπτει από ένα ισχυρό concept, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου υλικού. Αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλες σανίδες χωρίς να παραμορφώνεται η υπόστασή του, δημιουργώντας έντονες συνθέσεις με ξεχωριστό χαρακτήρα, που ακροβατούν μεταξύ γλυπτικότητας και λειτουργικότητας. Τα νερά του ξύλου αναδεικνύονται περαιτέρω με τη χρήση έντονου χρώματος στο ημιδιαφανές βερνίκι, όπως γίνεται εμφανές και στο «Maybe you can use it for your Stereo», που κατασκευάστηκε με ξύλο Σημύδας και παρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση του designer στη Friedman Benda της Νέας Υόρκης.

Concept by: Mattias Sellden

Photo by: Friedman Benda


Liquid Table – Fürn

Το δίδυμο των Anna Baierzdorf και Sergii Baierzdof από την Ουκρανία, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Odessa State Academy of Building and Architecture, ξεκίνησε να πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά και νέες τεχνικές, δημιουργώντας λειτουργικά αντικείμενα για τον εσωτερικό χώρο. Το Liquid Table αποτελείται από τρεις επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο, μέσω μιας διαδικασίας ονόματι κοίλανσης, και με τη βοήθεια ενός σφυριού, αποκτά αυτή την αδρή επιφάνεια που αντανακλά το φως σε όλο τον χώρο. Έτσι το αντικείμενο μοιάζει να χάνει την αυστηρή του σιλουέτα, καθώς μεταμορφώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Concept by: Anna Baierzdorf και Sergii Baierzdof

Photo by: Anna Sidorkina


Marée Chair – Jens Martin Skibsted για το Montana Furniture

Εμπνευσμένος από την εικόνα της παλίρροιας, ο Δανός σχεδιαστής Jens Martin Skibsted δημιούργησε την καρέκλα που διαθέτει αυτές τις χαρακτηριστικές πτυχώσεις στο πλαστικό μέρος της, το οποίο προέρχεται από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Οι πτυχώσεις αυτές, εκτός από αισθητική, προσδίδουν αντοχή και στήριξη στο πλαστικό, δημιουργώντας ένα ορθολογικό σχεδιαστικό λεξιλόγιο χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Το κάθισμα κυκλοφορεί σε οκτώ χρωματικές αποχρώσεις που τονίζουν το απλό αλλά ευφυές design, καθώς και σε διαφορετικά ύψη, ώστε να είναι χρήσιμο σε κάθε χώρο, όπως ένα γραφείο, μια τραπεζαρία ή ένα μπαρ.

Concept by: Jens Martin Skibsted

Photo by: Montana Furniture


Takku Lamp – Foster + Partners για το Artemide

Το πολυδύναμο, παγκόσμιας κλίμακας studio Foster + Partners, εκτός από την αρχιτεκτονική και πολεοδομική κλίμακα, δραστηριοποιείται και στην κλίμακα του αντικειμένου. Το industrial design του studio διακρίνεται από απλές, δυναμικές μορφές με έμφαση στη λειτουργικότητα. Το φορητό φωτιστικό «Takku» («καρφίτσα» στα Ιαπωνικά) κυκλοφόρησε με αφορμή το Milan Design Week 2021 από το Artemide, και φανερώνει την πηγή άντλησης έμπνευσης της μικρής του σιλουέτας. Το φως διαχέεται σε όλο τον χώρο λόγω της καμπύλης απόληξης του φωτιστικού, ενώ η μεγάλη κυκλική του βάση του προσδίδει σταθερότητα. Είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, που το καθιστά ιδανικό για όλους τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Concept by: Foster + Partners

Photo by: Artemide


NAMU – Studio Yoon Seok-Hyeon

Ο προτεινόμενος για το βραβείο Rising Talent από το Maison&Objet, Seok-Hyeon Yoon, σχεδιάζει αντικείμενα με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, δίνοντας νέα αξία σε υλικά που βρίσκονται παντού γύρω μας. Εκτός από την υλικότητα, ο ίδιος ενδιαφέρεται και για την κοινωνική πλευρά ενός ανθρώπινου design, την οποία αποτυπώνει πάνω στα λειτουργικά του αντικείμενα με τη βοήθεια του πειραματισμού. Το NAMU («δέντρο» και «ξύλο» στα Κορεάτικα) είναι μια συνεχιζόμενη έρευνα που ξεκίνησε από την έκθεση «Rethinking Plastic Challenge», και αφορά τη δημιουργία ενός ελαφριού και εύκαμπτου πλαστικού από πριονίδι ξύλων, με φυσικές συνδετικές ουσίες. Αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό λειτουργικών αντικειμένων, ενώ είναι βιο-διασπώμενο.

Concept by: Seok-Hyeon Yoon

Photo by: Seok-Hyeon Yoon


Ekstrem – Terje Ekstrøm για το Varier

Ο Νορβηγός Terje Ekstrøm εκπροσωπεί τη γενιά που εκσυγχρόνισε το σκανδιναβικό design, ενώ ανέδειξε το εγχώριο design κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980. Ένα από τα πιο θρυλικά του σχέδια από το 1984, η πολυθρόνα «Ekstrem», λανσάρεται ακόμη και σήμερα από την εταιρεία Varier. Το χαρακτηριστικό σχέδιο αυτού του -καθόλου συνηθισμένου- καθίσματος επιτρέπει στον χρήστη να καθίσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ η γεωμετρία του προσδίδει στον χώρο μια κομψή, μοντέρνα αισθητική. Το ελαστικό, απαλό ύφασμα που καλύπτει τον μεταλλικό σκελετό «αναπνέει», και αποτελείται από μια ενιαία πλέξη που φέρει τετράγωνα μοτίβα.

Concept by: Terje Ekstrøm

Photo by: Varier


Georgette Sofa – Kontaxakis Architects

Ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Κονταξάκης, μετά από χρόνια εργασιακής εμπειρίας και εκπαίδευσης στο εξωτερικό, ίδρυσε στα Χανιά -από όπου και κατάγεται- το γραφείο του, το οποίο ασχολείται με interior design κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, αλλά και με product design. Ο καναπές Georgette εμπνέεται την κλασσική του μορφή από αρχαιοελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και συνδυάζει τα βασικά σχήματα του κύκλου και του ορθογωνίου. Το χρώμα και η υφή του υφάσματος μπορούν να προκύψουν από τις ίδιες τις ανάγκες του πελάτη, ενώ υπάρχει και μια εκδοχή με μπρούτζινα μπράτσα.

Concept by: Georgios Kontaxakis

Photo by: South Space for photography / Artwork by: Maximos Tzortzakis


«Horizon» Exhibition – Marie & Alexandre

Η συνεργασία των Marie Cornil και Alexandre Willaume προέκυψε μέσα από έναν διαγωνισμό, όταν οι δύο δημιουργοί συνυπήρξαν ως φιναλίστ. Πλέον, οι συνεργασίες τους σε εκθέσεις, ιδιωτικά project και collections διακρίνονται από ένα πάθος για έρευνα. Στα πλαίσια της έκθεσης «Horizon» που φιλοξενήθηκε στην Galerie Signé, μελετήθηκαν οι αισθητικές ιδιότητες που έχει η κεραμική στο lighting design. Οι ελαφριές και ανθεκτικές δημιουργίες που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο Alain Vagh, «παίζουν» με έννοιες όπως η ισορροπία, η σύνδεση και η επέκταση, σαν γυμναστικές ασκήσεις. Το σύνολο της έκθεσης αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα στην κλίμακα του ανθρώπου και αυτή του αντικειμένου και της αρχιτεκτονικής.

Concept by: Marie Cornil & Alexandre Willaume

Photo by: Galerie Signé, Marie & Alexandre

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar