26 Apr 2023  |  Radar

Radar | Vol. 14

Το Design Society διαλέγει για αυτό τον μήνα αντικείμενα σε λευκό και μαύρο.
post image

Dough Ceramics – Toogood

Στα τέλη του 2022, το design studio Toogood, γνωστό για το χαρακτηριστικό του σκανδιναβικό λεξιλόγιο, λάνσαρε την πρώτη του συλλογή με είδη για το σπίτι. Τα «Dough Ceramics» αναδεικνύουν τον κοινό τόπο μεταξύ κεραμικής και μαγειρικής, μέσω της διαδικασίας του ζυμώματος. Στη συλλογή περιλαμβάνονται χρηστικά αντικείμενα από πηλό, μεταξύ των οποίων κούπες, κανάτες και μπολ, σε μαύρους και λευκούς ματ χρωματισμούς. Η καμπύλη μορφή τους, αν και μικρή σε μέγεθος, ξεχωρίζει για τις χοντροκομμένες αναλογίες της, οι οποίες παραπέμπουν στην εξέλιξη του προπλάσματος μέχρι να λάβει την τελική του ογκοπλασία. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά τη χύτευση του μοντέλου σε πηλό και το φινίρισμα στο χέρι από ειδικευμένους Πορτογάλους τεχνίτες.

Concept by: Faye Toogood

Photo by: Matthew Donaldson


Clay Court – Toogood

Θα παραμείνουμε στη γλυπτική δουλειά της Faye Toogood. Για το installation της με τίτλο «Clay Court», η σχεδιάστρια οραματίστηκε μορφές που χρησιμεύουν ως καθιστικά ή ως μικροί χώροι και διέπονται από μια απλή γεωμετρία, μειώνοντας την αίσθηση της -κατά τα άλλα- μεγάλης κλίμακας των γλυπτών. Αυτά κατασκευάζονται από σφυρήλατο σίδερο και χυτό μπρούντζο αφού σμιλευτούν στο χέρι, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποδοθεί στα 17 υπερμεγέθη αντικείμενα η αίσθηση του πηλού. Οι μορφές προέκυψαν μέσα από μια μακρά διαδικασία πειραματισμού με 300 περίπου μακέτες, που αποτέλεσαν το «Assemblage 6: Unlearning».

Concept by: Faye Toogood

Photo by: Friedman Benda


Lotta Agaton Armchair – Layered x Lotta Agaton Interiors

Το interior design studio της Lotta Agaton από τη Σουηδία δραστηριοποιείται σε εμπορικά και ιδιωτικά concept, που αφορούν τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και την εσωτερική διακόσμηση. Για τη συνεργασία με το interior design brand Layered, σχεδιάστηκε μια σειρά από έπιπλα και χαλιά με έμφαση στη βιωσιμότητα, και σκοπό τη δημιουργία αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια. Τα minimal, κομψά designs κινούνται σε απαλούς χρωματικούς τόνους και λειτουργούν ως μια ανάπαυλα στην έντονη καθημερινότητα. Έτσι, η πολυθρόνα της συλλογής, μέσα από την ένωση δύο απλών γεωμετριών, προσφέρει άνεση μέσω του καθαρού σκανδιναβικού σχεδίου της.

Concept by: Lotta Agaton

Photo by: Ragnar Omarsson


A Shark in My Soup – Apostolos Porsanidis για το Industreal

Ο Απόστολος Πορσανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε product design στο Central St. Martins της Αγγλίας και στο Domus Milano, ενώ για πολλά χρόνια διηύθυνε το γραφείο του στο Παρίσι. Όσο ήταν εκεί, συνεργάστηκε με την ιταλική εταιρεία Industreal, και παρουσίασε το πιάτο «A Shark In My Soup» στα πλαίσια του Salone del Mobile το 2006. Πρόκειται για ένα μοναδικό δείγμα industrial design, με αναφορές στην ποπ κουλτούρα και μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Το 2010 ο σχεδιαστής επέστρεψε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, όπου άρχισε να ασχολείται με την ελαιοπαραγωγή, ενώ δημιούργησε διάφορα διακοσμητικά και λειτουργικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον ελληνικό χώρο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η συνεργασία του με το Ancient Greek Sandals, που συμπεριελήφθη στην έκθεση «Club Vacay» στο 100% Hotel Show 2022.

Concept by: Apostolos Porsanidis

Photo by: Ilvio Gallo


Ousia Throne & Textile Work – Sizar Alexis, Sinar Alexis & Nathalie Van der Massen για το Atelier Ecru Gallery

Τα αδέρφια Sizar και Sinar Alexis, με Ιρακινή και Σουηδική καταγωγή, σχεδιάζουν δυναμικά, εκφραστικά αντικείμενα που δομούνται από στιβαρούς όγκους φυσικών υλικών, και τα οποία αποπνέουν μια αίσθηση ακινησίας, ηρεμίας. Όπως και στα υπόλοιπα αντικείμενά τους, ο σχεδιασμός του θρόνου «Ousia» έγινε με επίκεντρο την αφήγηση, και συγκεκριμένα τα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά κειμήλια της Μεσοποταμίας που συνδυάζονται με μπρουταλιστικά στοιχεία. Το δίδυμο συνεργάστηκε με τη Nathalie Van der Massen, σχεδιάστρια υφασμάτων από το Βέλγιο, στην κοινή τους έκθεση «common/un/common», προσθέτοντας στον θρόνο μια «πανοπλία», ένα ύφασμα που μοιάζει σα να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ παραμένει εύθραυστο.

Concept by: Sizar Alexis, Sinar Alexis & Nathalie Van der Massen

Photo by: Tijs Vervecken


Raku Yaki coffee table (travertine) – Emmanuelle Simon

Με βάση το Παρίσι και Ισραηλιτική καταγωγή, η Emmanuelle Simon δουλεύει ως designer και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, με πλήθος έργων που αφορούν δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Η ίδια εμπνέεται από το wabi – sabi και το Art Deco, αφήνοντας εμφανή τη φυσική ομορφιά των υλικών που επιλέγει για τις γλυπτικές -αλλά ταυτόχρονα λειτουργικές- δημιουργίες της. Πιστή στις αρχές της, λοιπόν, η συλλογή «Raku Yaki» επαναφέρει στο σήμερα την αρχαία ιαπωνική τεχνική Raku, που εφαρμόζεται πάνω σε κεραμικά αντικείμενα και μεταμορφώνει το φινίρισμά τους. Αυτά τα αντικείμενα τοποθετούνται στον πυρήνα του κυκλικού τραπεζιού, και περιγράφονται από έναν λεπτό δακτύλιο από τραβερτίνα.

Concept by: Emmanuelle Simon

Photo by: Baptiste Diet


Armchair & Pouf Mapico – Mapico

Το νεοσύστατο Ουκρανικό brand «Mapico» της σχεδιάστριας Mariia Puliaieva, λανσάρει μοντέρνα έπιπλα και χαλιά από χειροποίητο μαλλί που προέρχεται από τα Καρπάθια. Μάλιστα, τα υφάσματα αυτά κατασκευάζονται με παραδοσιακές τεχνικές, που περιλαμβάνουν το πλύσιμο του μαλλιού σε ποτάμι, ενώ, σε συνδυασμό με την επιλογή του ξύλου, προωθούν το φυσικό στοιχείο και την οικολογία σε ένα απλό αλλά εντυπωσιακό design. Η πολυθρόνα και το pouf παρουσιάστηκαν στην έκθεση «The Art of Resilience», που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Maison&Objet τον Ιανουάριο του 2023.

Concept by: Mariia Puliaieva

Photo by: Maino Design


La Basilica – Mario Bellini για το Cassina

Η έμφαση στη λειτουργικότητα είναι ένα μόνο από τα χαρακτηριστικά που κατέστησαν το design του αρχιτέκτονα Mario Bellini διαχρονικό. Το τραπέζι «La Basilica» κυκλοφόρησε το 1977, αλλά ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα για το εμβληματικό design που βασίζεται στην επανάληψη, αλλά και την ειλικρίνεια του υλικού, που είναι το ξύλο σε διαδοχικές στρώσεις. Έμπνευση για αυτό το σχέδιο αποτελεί η σύνδεση αρχιτεκτονικής και design, με αναφορές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, και συγκεκριμένα τον κλασικισμό.

Concept by: Mario Bellini

Photo by: Cassina


Rotate SC73 Rolling Table – Space Copenhagen για το &Tradition

Οι Signe Bindslev Henriksen και Peter Bundgaard Rützou δημιούργησαν το 2005 το design studio τους, το οποίο βάζει στο κέντρο του σχεδιασμού τις ανάγκες και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Το trolley που σχεδίασαν εμπνέεται την ασύμμετρη μορφή του από τα origami, αφού κατασκευάζεται από ένα χαλύβδινο φύλλο που διπλώνεται και κολλά σε ορισμένα σημεία, κρύβοντας με αυτό τον τρόπο τα ροδάκια στη βάση του επίπλου. Με αυτό το design γίνεται δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του υλικού, ενώ το αντικείμενο είναι προσβάσιμο από κάθε πλευρά του, εξυπηρετώντας διαφορετικά σενάρια χρήσης.

Concept by: Space Copenhagen

Photo by: &Tradition


Basket Rug – Lena Bergström για το Design House Stockholm

Το διεθνώς αναγνωρισμένο design της Σουηδής Lena Bergström περιλαμβάνει οργανικά, ελαφριά, γυάλινα αντικείμενα, καθώς και βαριά υφάσματα. Το χαλί «Basket» επιχειρεί να καταρρίψει την επίπεδη φύση του αντικειμένου, μέσα από τις πτυχώσεις και τις ορθογώνιες κοπές. Στην πραγματικότητα, αυτό το μοτίβο – οπτική απάτη που δημιουργείται με το χέρι, αποτελεί μια αναφορά στην παράδοση της σουηδικής χειροτεχνίας, με τα χειροποίητα καλάθια και τις τσάντες που έχουν τέτοια πλέξη. Αυτό το οπτικό παιχνίδι ενισχύεται από την ύφανση σε διαφορετική κατεύθυνση ανά κομμάτι του χαλιού, ενώ προσδίδει τοπικές σκιάσεις στο χαλί. Η έξυπνη γεωμετρία αναδεικνύεται ακόμα παραπάνω με τη μονοχρωμία.

Concept by: Lena Bergström

Photo by: Fredrik Sweger, Set design by: Saša Antić Studio

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Radar...
18 Jan 2024  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
14 Dec 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
23 Nov 2023  |  Radar
Radar
Image represents Radar...
16 Oct 2023  |  Radar
Radar