20 Jul 2023  |  Interviews,People,Spaces

Το design συναντά τη γαστρονομία στο εστιατόριο Poster

Μια συνομιλία με τους δημιουργούς του συναρπαστικού new entry της Θεσσαλονίκης και συνεργάτες του Beetroot design group
post image

Εδώ και μερικούς μήνες, η καρδιά του design στη Θεσσαλονίκη χτυπάει στην οδό Συγγρού στα Άνω Λαδάδικα. Εδώ, το Beetroot design group έδωσε πνοή σε ένα κτίριο με εκλεκτικιστικά στοιχεία, γνωστό ως Χάνι του Ισμαήλ Πασά, και το μεταμόρφωσε σε ένα design hub που αναδεικνύει την πολυβραβευμένη δουλειά ενός από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά graphic design studios. Είναι προφανές ότι η ομάδα, που αποτελείται από πολλούς κλάδους -ανάμεσα σε αυτούς η γραφιστική, η φωτογραφία, το marketing, το animation-, αν και εδρεύει εκτός πρωτεύουσας, διαθέτει πλούσιο πελατολόγιο εντός και εκτός της χώρας. Όσον αφορά το νέο «σπίτι» της, η μελέτη αποκατάστασης των Βασίλη Κετέν, Σοφίας και Ελισάβετ Αποστολίδου περιλαμβάνει έναν πολυεπίπεδο και απολύτως λειτουργικό σχεδιασμό εσωτερικών χώρων από τη Μόρφω Παπανικολάου, καθώς και ένα προσεκτικό lighting design από την Ελευθερία Ντεκώ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής, προκειμένου να αποδοθεί στην παλιά εμπορική γειτονιά της πόλης ο πολυχώρος πολιτισμού που χρειαζόταν επειγόντως.


Εκτός από τα γραφεία της δημιουργικής ομάδας στον όροφο (και την κοινόχρηστη κουζίνα στην οποία περνούν όλοι πολύ χρόνο), στο ισόγειο βρίσκεται το café. Εδώ κυριαρχεί ο minimal σχεδιασμός καθώς αναδεικνύονται τα βιομηχανικά στοιχεία του κελύφους, το οποίο αποτελεί τον ιδανικό «καμβά» για τα πολύχρωμα έργα των Beetroot, που βρίσκονται παντού γύρω από τον άνθρωπο. Δίπλα, ήδη λειτουργεί το «Yiayia and Friends», ένα concept store με προϊόντα διατροφής και ευφάνταστα δοχεία αποθήκευσης, ενώ στο υπόγειο έχει σχεδιαστεί ο εκθεσιακός χώρος που συνδέεται με το café και τα γραφεία. Η νέα προσθήκη στο σύνολο είναι το εστιατόριο «Poster». Βρίσκεται στο διπλανό κτίριο, και σχεδιάστηκε από όλη τη δημιουργική ομάδα μαζί με τον σεφ που ηγείται σε αυτό, τον καταξιωμένο Βασίλη Χαμάμ. Η γαστρονομία αποτελεί μια έκφανση του design στην οποία οι Beetroot δίνουν έμφαση, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέσο με το οποίο ένας δημιουργός μπορεί να εκφράσει αισθήματα και εμπειρίες.

Περισσότερα για τη νεότερη γαστρονομική άφιξη στην πόλη θα μας πει ο Βαγγέλης Λιάκος, συνιδρυτής του Beetroot design group, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα:


Μιλήστε μας για το concept του Poster. Πώς οραματίζεστε τη σύμπραξη γαστρονομίας και design;

Το concept του Poster βασίζεται στη σύμπραξη γαστρονομίας και design, δημιουργώντας μια μοναδική και σύγχρονη ταυτότητα. Επιδιώκουμε να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του φαγητού και της κοινωνίας, παρουσιάζοντας το φαγητό ως ένα μέσο σύνδεσης ανθρώπων, τόπων και χρόνου. Το Poster αποτελεί ένα γαστρο-ορόσημο και μέρος του πολιτιστικού κέντρου Beetroot, επεκτείνοντας τη φιλοσοφία της ομάδας στον χώρο της εστίασης.

Βαγγέλης Λιάκος: Η γαστρονομία μάς ενδιαφέρει γιατί θεωρούμε ότι είναι και αυτή ένα κομμάτι επικοινωνίας, αλλά και μια δράση που μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα από το καλό design του χώρου, των πιάτων, του τρόπου που συνυπάρχεις με τους γύρω σου. Μετά από τόσα χρόνια, θεωρούμε σημαντικό να ανοιχτούμε περισσότερο προς το ευρύ κοινό της πόλης, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες, να μεταφέρουμε το δικό μας πνεύμα στη Θεσσαλονίκη και παραπέρα.


Η ομαδικότητα χαρακτηρίζει τον τρόπο που δουλεύετε στο Beetroot design group, και από ό,τι είδαμε δημιουργήσατε όλοι μαζί κάθε μοναδικό πιάτο στο οποίο σερβίρονται οι γευστικές προτάσεις του σεφ Βασίλη Χαμάμ. Περιγράψτε μας αυτή τη δημιουργική διαδικασία.

Η ομαδικότητα είναι βασικό στοιχείο της δουλειάς μας στην Beetroot και αυτό εκφράζεται πλήρως και στη δημιουργία των πιάτων του Poster. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ του σεφ Βασίλη Χαμάμ και της ομάδας μας, με κοινό στόχο την εξερεύνηση νέων τεχνικών, υλικών και ιδεών. Μέσα από αυτή τη συνεργατική προσέγγιση, κάθε πιάτο αποκτά τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πραγματοποιούμε πολλές δοκιμές, όπου η ομάδα συζητά και παρέχει εποικοδομητική κριτική για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των πιάτων. Αυτή η αμοιβαία ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών μάς βοηθά να αναπτύξουμε μια βαθιά σύνδεση μεταξύ μας, βασισμένη στην κοινή αγάπη για την τέχνη και τη γαστρονομία.


Από πού αντλείτε έμπνευση, και πώς οι ιδέες σας μετουσιώνονται σε ένα πιάτο;

Ο Βασίλης Χαμάμ ετοιμάζει για το Poster μοντέρνα πιάτα ελληνικής κουζίνας, με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.

Βαγγέλης Λιάκος: Με τον Βασίλη ταιριάξαμε από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις. Μιλούσαμε για τη σημασία της τοπικότητας, της βιωσιμότητας, αλλά και της κυκλικής οικονομίας γύρω από τη γαστρονομία. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι μοιραζόμαστε κοινές ή συμπληρωματικές φιλοσοφίες για τα πράγματα. Και βέβαια, το δικό του υπόβαθρο στις καλές τέχνες σίγουρα του έδωσε τα εργαλεία για να καταλάβει τη δική μας προσέγγιση και ματιά στα πράγματα. Έτσι, δέσαμε. Φυσικά, είναι και ένας από τους πιο συγκλονιστικά νόστιμους σεφ που έχουμε γνωρίσει. Η αγάπη του για την τέχνη της μαγειρικής είναι συγκινητική.


Φωτογραφίες: Beetroot design group

Beetroot design group

Poster, Συγγρού 6 Θεσσαλονίκη

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order
Image represents Συνέντευξη με τους lowfat arch...
2 Dec 2022  |  Interviews,People,Spaces
Συνέντευξη με τους lowfat architects