20 Nov 2023  |  Interviews,People

Studiolav: Συνέντευξη με το studio που εντυπωσιάζει το Λονδίνο

Από το Benaki shop στο Costa Navarino, το δημιουργικό δίδυμο μοιράζεται τις σχεδιαστικές αρχές του
DS.WRITER: 
Felicia Tastani
post image

Το Studio Lav είναι ένα βραβευμένο, multidisciplinary design studio στο Λονδίνο, που ιδρύθηκε από το δίδυμο των Ελλήνων designers Λουκά Αγγέλου και Βάσως Ασφή, οι οποίοι γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου.

Το studio, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από τα αρχικά των ονομάτων των ιδρυτών του, Loukas & Vasso, έχει συνεργαστεί με μουσεία και γκαλερί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπως το Southbank Centre, Selfridges, το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, για την ανάπτυξη προϊόντων για τα καταστήματά τους. Με τα χρόνια, το studio έχει ασχοληθεί και με την καλλιτεχνική διεύθυνση έργων (art direction), ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και τη δική του σειρά μαθημάτων interior design στην παγκόσμια πλατφόρμα Domestica.

Είτε πρόκειται για τον σχεδιασμό χώρου (interior design) είτε αντικειμένου ή προϊόντος (product design), το κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε έργο τους, ανεξαρτήτως κλίμακας, είναι πως το κάθε ένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία. Δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια και στα υλικά που χρησιμοποιούν, και παράγουν τελικά προϊόντα πλούσια σε περιεχόμενο.

Η χρήση της αφήγησης είναι κεντρική στη δουλειά τους, η οποία συχνά επικεντρώνεται στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των αντικειμένων και του περιβάλλοντός τους. Αντλούν έμπνευση από την ελληνική κληρονομιά, την παράδοση αλλά και την καθημερινότητα, για να δημιουργήσουν και να πουν νέες συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τη δουλειά τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η viral δημιουργία τους, Atlas tote bag, που κατάφερε να κάνει re-branding σε ένα iconic ελληνικό καλτ χρηστικό αντικείμενο -τον ελληνικό τενεκέ ελαιόλαδου- και να το εξελίξει σε ένα σύγχρονο αντικείμενο για το εσωτερικό του σπιτιού ή μια βόλτα στην πόλη.

Photography Vagelis Valeontis


Η Αθήνα και το Λονδίνο είναι δύο μοναδικά σχεδιαστικά τοπία. Πώς τα αντιμετωπίζετε για να δημιουργήσετε συνεκτικές σχεδιαστικές προτάσεις; Τι στοιχεία των δύο πόλεων εντάσσετε στο έργα σας; Μπορείτε να μοιραστείτε σκέψεις σας, σχετικά με το πώς η ελληνική κληρονομιά επηρεάζει τη σχεδιαστική αισθητική σας (design aesthetic);

Αντλούμε έμπνευση τόσο από την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, όσο και από τη σύγχρονη πραγματικότητα και ό,τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει ο συνδυασμός των δύο. Το ελληνικό στοιχείο και η Αθήνα ή οι επιρροές από το Λονδίνο δεν είναι απαραίτητα πάντα εμφανείς στο τελικό προϊόν, αλλά σίγουρα υπάρχουν μνήμες και εμπειρίες που επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο τη σχεδιαστική μας σκέψη.

Ενώ δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στα έργα μας τα οποία να είναι συνυφασμένα με τη μια ή την άλλη πόλη, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι η προσέγγισή μας σε κάθε νέο project έχει έναν υβριδικό χαρακτήρα, επειδή είναι επίσης αποτέλεσμα του συνδυασμού εμπειριών και αναφορών (δραστηριότητας) μας και στις δύο πόλεις.

Τα πολιτιστικά αντικείμενα (cultural objects) που συχνά σχεδιάζετε, φέρουν βαθιά ιστορική και συναισθηματική σημασία. Πώς προσεγγίζετε τον σχεδιασμό των πολιτιστικών αντικειμένων και πώς διασφαλίζετε ότι οι δημιουργίες σας ανταποκρίνονται τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό; 

Στον σχεδιασμό των Cultural Objects, ενώ η εκκίνηση γίνεται πάντα με κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εκάστοτε τόπο ή χώρο, στη συνέχεια η απομάκρυνση από την αρχική ιδέα αλλά και η αποδόμηση των στοιχείων αυτών είναι που τελικά μας οδηγούν συνήθως στην επιθυμητή αποτύπωση μιας ιδέας. Επίσης έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή μοτίβων, είτε σε 2D είτε σε 3D επίπεδο.

Photography Yannis Bournias
Στα αριστερά: Τα Nomads γλυπτικά αντικείμενα προέκυψαν ως συνεργασία των Studiolav & Sandhelden. Είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα (3D printed) γλυπτικά αντικείμενα από άμμο και εμπνευσμένα από τη φύση. (Διαβάστε περισσότερα designsociety.gr) | Στα δεξιά ο “Kubaras”, που έχει βραβευτεί με το BigSee Product Design Award 2021.


Προσεγγίζετε με ανάλογο τρόπο και τον σχεδιασμό των χώρων (interior design) ή ακολουθείτε διαφορετικές μεθόδους και στρατηγικές ανάλογα την κλίμακα;

Μέσω της δουλειάς μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν διάλογο που δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο που κάτι λειτουργεί και χρησιμοποιείται, αλλά επίσης αφορά τον τρόπο με τον οποίο ένα αντικείμενο μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία, καθώς και να δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ αντικειμένου και χρήστη. Αυτός πάντα είναι και ο τρόπος προσέγγισης όταν σχεδιάζουμε έναν χώρο. Ενώ οι διαδικασίες υλοποίησης ενός χώρου και ενός αντικειμένου μπορεί να διαφέρουν…

Photo credits Manos Chatzikonstantis



Βοτανικός Loft


FLAT20 hair salon | Photography Manos Chatzikonstantis


Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η καθημερινότητα του παρόντος αλλά και του παρελθόντος, τα έθιμα, οι συνήθειες και οι απλές καθημερινές συμπεριφορές. Μέσω της δουλειάς μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν διάλογο που δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο που κάτι λειτουργεί και χρησιμοποιείται, αλλά επίσης στον τρόπο με τον οποίο ένα αντικείμενο μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία.

Επίσης, παρόλο που μοιραζόμαστε μια κοινή αισθητική, είμαστε πολύ διαφορετικοί σαν χαρακτήρες και αυτό μας βοηθάει ιδιαίτερα στο να αντιλαμβανόμαστε στοιχεία που ο καθένας μας ξεχωριστά δε θα πρόσεχε απαραίτητα.

Τέλος, φαίνεται ότι εξελίσσεστε διαρκώς, με ένα από τα πιο πρόσφατα έργα που δημοσιεύσατε να είναι το νέο Benaki shop στο Costa Navarino. Μπορείτε να μας πείτε για πρόσφατα έργα ή συνεργασίες που έχουν διευρύνει-δοκιμάσει τα δημιουργικά όριά σας και έχουν επεκτείνει τα όρια του design είτε στο Λονδίνο είτε στην Αθήνα;

Η εξέλιξή μας είναι οργανική και έρχεται μέσα από την πολύχρονη τριβή μας με το αντικείμενο. Ενώ τα projects που αναλαμβάνουμε ποικίλλουν και έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι μια δυνατή βάση και ενώνει την ποικιλομορφία των project μας.

Επίσης, δεν θα θέλαμε να περιοριστούμε δημιουργικά, ή όπως είπες δεν θέλουμε να μην δοκιμάζουμε τα δημιουργικά μας όρια. Στο Λονδίνο, η νέα μας συνεργασία με την εταιρεία Grosvenor για το interior styling των γραφείων τους υπό το νέο μοντέλο flexible working, μας προκαλεί να εδραιώσουμε δημιουργικά την παρουσία τους σε μια αρκετά competitive/ανταγωνιστική αγορά, συνδυάζοντας την αισθητική του hospitality με αυτή των γραφείων.

Τέλος, αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα με μια φοβερή ομάδα στον τομέα του hospitality, για ένα απαιτητικό αλλά και πολύ δημιουργικό project που είναι ένας τελείως νέος χώρος σχεδιασμού για εμάς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες ακόμα, αλλά σίγουρα όταν θα είμαστε έτοιμοι θα το μοιραστούμε.

Το νέο κατάστημα του μουσείου Μπενάκη στο Navarino Agora, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Κωνσταντία Μάνθου | Photography Manos Chatzikonstantis



Δείτε περισσότερα: instagram.com | studiolav.com

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Τέρας: Design που αποτυπώνει μ...
25 Dec 2024  |  Interviews,People
Τέρας: Design που αποτυπώνει μια ξεχασμένη όψη της Αθήνας από τον Χάρη Ρηγά...
Image represents Kalodromo...
8 May 2024  |  Interviews,People
Kalodromo
Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση