14 Apr 2023  |  Interviews,Spaces

Studio Materiality: Παιχνίδι με το design σε κάθε πτυχή του

Πιστεύοντας στο συνολικό design, το Studio Materiality δημιουργεί μια ενιαία οπτική εικόνα για αρχιτεκτονικούς χώρους και αντικείμενα, μέσω ενός ευφυούς γραφιστικού λεξιλογίου.
post image

Τα project ξεφεύγουν από τα όρια ενός προϊόντος, και μοιάζουν με αφηγήσεις που εκτυλίσσονται τόσο μέσα στον υλικό όσο και στον άυλο κόσμο. Από το 2016, η ομάδα του Studio Materiality, με οδηγό τον Μίλτο Κοντογιάννη, έχει προσθέσει στο portfolio της δείγματα αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων, με άλλοτε ζωηρά χρώματα και funky διάθεση, άλλοτε μονόχρωμες επιφάνειες που μας φέρνουν στην αισθητική τού σήμερα. Με αφορμή το τελευταίο τους έργο, το Another Nail Studio, έναν vibrant χώρο που προσκαλεί τον καθένα, μιλήσαμε με το αγαπημένο design studio για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Another nail studio, 2021 | φωτ: Alina Lefa


-Στο Another Nail Studio είναι διάχυτη η έμπνευση από το Bauhaus και το De Stijl, αναμεμειγμένα με μια ποπ αισθητική. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας συνήθως;

Το Another Nail Studio είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του από πού αντλούμε συνήθως την έμπνευσή μας. Από τον κόσμο γύρω μας και την καθημερινότητά μας. Στον χώρο αυτόν θα δει κανένας όλες αυτές τις αρχιτεκτονικές τάσεις που είπατε, αλλά, αν κοιτάξει προσεκτικά, θα δει ότι δένουν αρμονικά και δημιουργούν μία industrial σύνθεση. Το σημείο αντλεί στοιχεία από τον περιβάλλοντα χώρο και καμουφλάρεται τέλεια μέσα στον αρχιτεκτονικό «θόρυβο» της πόλης. Δεν περνάει όμως και απαρατήρητο. Είναι ένα nail salon; Είναι ένα συνεργείο αυτοκινήτων; Ένα νεανικό startup; Για να ρίξω μία ματιά!

Another nail studio, 2021 | φωτ: Alina Lefa


-Το Another Nail Studio ενσαρκώνει ένα diversity design, καθ’ όλα χρηστικό. Ποιες άλλες αρχές θέλετε να πρεσβεύουν οι δημιουργίες σας;

Πέρα από τη χρηστικότητα, οι χώροι μας θέλουμε να είναι ασφαλείς και να σε προσκαλούν να παίξεις μαζί τους. Με βάση αυτές τις σχεδιαστικές αρχές, μπορούμε να αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας ανεξέλεγκτη και να στήσουμε χώρους που έχουν να πουν ιστορίες. Το storytelling είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των σχεδιαστικών αρχών μας. 

-Πώς επιλέγετε κάθε έργο που πρόκειται να υλοποιήσετε, τι ιστορίες θέλετε να πείτε μέσα από τις μορφές που επιλέγετε;

Δεν επιλέγουμε τα έργα, αυτά επιλέγουν εμάς, θα έλεγε κανείς. Η ποικιλία των project μας δείχνει και τη μεγάλη γκάμα των τομέων και των χώρων που μπορούμε να δουλέψουμε. Οι ιστορίες που θέλουμε να πούμε ορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. από την ιστορία που έχει ήδη στο μυαλό του και θέλει να μοιραστεί ο πελάτης. Στην περίπτωση του Another Nail Studio, θέλαμε ο χώρος να μιλάει στην ψυχή του ανθρώπου που σήμερα ασχολείται με το beauty. Τα νύχια είναι και για άντρες και για γυναίκες, γενικά για ανθρώπους που δεν περιορίζονται στα standards του σήμερα και προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Αυτό το story αναδεικνύεται από την πολυχρωμία, αλλά και την αντισυμβατικότητα του φυσικού χώρου, μαζί με τις υπηρεσίες του Another Nail Studio.

The Apple Tree pediatrician’s office, 2020 | φωτ: Alina Lefa


-Ποια είναι η πρακτική που ακολουθείτε, ώστε να προκύψει αυτό το ιδιαίτερο πειραματικό αποτέλεσμα σε κάθε σας project;

Δεν μπορούμε να ορίσουμε κάποια πρακτική που να διαπερνά όλα μας τα project. Όταν περνάς από ένα παιδιατρείο σε ένα bar στον Πειραιά, είναι δύσκολο να τα προσεγγίσεις και τα δύο με την ίδια πρακτική.

-Ας μιλήσουμε για την αισθητική του Studio Materiality. Κάθε έργο σας χαρακτηρίζεται από μια παλέτα χρωμάτων, που, εκτός από την αίσθηση χαράς και παιχνιδιού, αποδίδει μια ισχυρή ταυτότητα. Εκτός από το χρώμα, ποιες άλλες είναι οι σχεδιαστικές αρχές που ακολουθείτε -και που καταφέρνετε μάλιστα να τις τηρείτε σε κάθε διαφορετικό τομέα σχεδιασμού; Στα δείγματα textile design αλλά και στο branding design κυριαρχούν οι γραμμές, με γεμίσματα διαφορετικών χρωμάτων. Πώς προέκυψε αυτό το λεξιλόγιο;

Χαιρόμαστε πολύ που αυτά τα στοιχεία φαίνεται να έχουν γίνει ένα σήμα κατατεθέν για το studio materiality. Ωστόσο, θα θέλαμε να πούμε πως τυγχάνει απλά να εξυπηρετούν ένα μεγάλο φάσμα των project μέχρι τώρα. Δηλαδή, δεν έχουμε κάποιον αυτοπεριορισμό που μας ωθεί στη χρήση χρωμάτων. Έχουμε χρησιμοποιήσει άσπρο, μαύρο και γκρι. Υπάρχουν μάλιστα φορές που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μουντές και σκούρες αποχρώσεις χρωμάτων. Θέλουμε σίγουρα να παίξει ο κόσμος με τους χώρους μας, αλλά έχουμε άλλες εναλλακτικές για να το κάνουμε αυτό, πέρα από το χρώμα. Στο “Uncle Tan’s” κάποιος θα βρει arcades, ενώ στο “Burgers and Beaches” τοποθετήσαμε έναν πύργο ναυαγοσώστη. Το λεξιλόγιο, όπως και οι πρακτικές, ορίζονται κάθε φορά από τις ανάγκες του project.

Uncle Tan’s drinking house, 2021 | φωτ: Alina Lefa


-Τι ρόλο παίζει η επιλογή των υλικών σε κάθε design;  

Η επιλογή των υλικών είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς. Μην ξεχνάμε και το όνομά μας. Είμαστε ένα studio που καταπιάνεται με το materiality. Μας αρέσει όμως, όχι απλά να το χρησιμοποιούμε, αλλά να το αποδομούμε και να το βάζουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα συμβόλων. Ποια υλικά και πώς θα μας βοηθήσουν να φέρουμε τη ζούγκλα σε ένα κεντρικό Αθηναϊκό καφέ; Πώς δίνεις υποθαλάσσια διάσταση σε ένα φαστ- φουντάδικο, χωρίς φυσικά να το μετατρέψεις σε real life ενυδρείο; Η σκέψη μας στρέφεται συνεχώς γύρω από τη χρήση υλικών.

Burgers and Beaches restaurant, 2021 | φωτ: Alina Lefa & Alex Antoniadis


-Φαίνεται ότι ο συνδυασμός αρχιτεκτονικής – branding και graphic design λειτουργεί θαυμάσια. Πιστεύετε ότι οι designers πρέπει να συνδυάζουν διαφορετικούς τομείς σχεδιασμού για να δημιουργούνται πλήρη έργα; Θα ήταν αυτός ένας τρόπος να εξελιχθεί το εγχώριο design;

ΝΑΙ! Ο συνδυασμός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να πας μπροστά σε οποιονδήποτε τομέα. Στην κοινωνία της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης που ζούμε, η παρθενογένεση αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο απόμακρη. Με συνδυασμό, όμως, στοιχείων και τεχνικών, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο και να δώσουμε νέα πνοή σε πράγματα που θεωρούσαμε ότι δεν μπορούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Another nail studio, 2021


-Ας μιλήσουμε για την αναπαράσταση του έργου σας. Επιλέγετε την αξονομετρική προβολή έναντι της ορθής προβολής, χωρίς πολύβουες εικόνες από ρεαλιστικά τρισδιάστατα μοντέλα. Γιατί το κάνετε αυτό;

Κάποιες φορές η απλότητα είναι και η καλύτερη λύση. Όταν κατακεραυνώνεσαι από πληροφορία, και ειδικά οπτική, είναι πολύ εύκολο να χαθείς. Όσα είπαμε πριν δεν είναι εφικτό να γίνουν. Οι χώροι πρέπει να είναι «καθαροί», να είναι εύκολο να ζήσεις το storytelling και να περιηγηθείς μέσα τους.

-Τι να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον από το Studio Materiality;

Τα πάντα, θα πω, και ελπίζω όσοι διαβάσουν τη συνέντευξη να μην το πάρουν αλαζονικά. Πραγματικά δεν ξέρουμε σε τι μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει το επόμενο project. Σίγουρα όμως θα προσπαθήσουμε, ποτέ να μη λείψει αυτή η αίσθηση χαράς και παιχνιδιού που όλοι αγαπούν στις δουλειές μας. 

Ευχαριστούμε πολύ το Studio Materiality για τη συνομιλία μας, και αναμένουμε τα επόμενα δείγματα της δουλειάς τους.


Το The Apple Tree pediatrician’s office, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Studio Materiality, συμμετέχει στο Open House Athens 2022. Δείτε τον πλήρη κατάλογο των κτιρίων που συμμετέχουν, εδώ.


Δείτε περισσότερα: studiomateriality.com

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Το Loopo Studio μας μιλά για τ...
21 Aug 2024  |  Interviews,Spaces
Το Loopo Studio μας μιλά για την εικονογράφηση και την αφήγηση στην αρχιτεκ...
Image represents LUDD/ΡΟΚΑΝΙ...
13 Nov 2023  |  People,Interviews,Spaces
LUDD/ΡΟΚΑΝΙ
Image represents Thetis concept store | Το Desi...
11 Sep 2023  |  Interviews,Spaces
Thetis concept store | Το Design Society συζητά με τους ιδρυτές
Image represents Exclusive interview with Peter...
3 Feb 2023  |  Interviews,Spaces
Exclusive interview with Peter Marino: The famous creator talks to DS about...