8 May 2024  |  Interviews,People

Kalodromo

Το εργαστήρι στη Νάξο και η τέχνη της αρμονίας
post image

Αφήνοντας λίγο τα αστικά κέντρα για να παρατηρήσουμε από κοντά την ομορφιά και τη γοητεία της θάλασσας, της γης και των βράχων, συναντάμε το Kalodromo. Με βάση το νησί της Νάξου και το χωριό του Αγίου Αρσενίου, ο Tom και η Priska σμιλεύουν μάρμαρα και δημιουργούν αντικείμενα με αναφορές τον τόπο, την ιστορία και τη ζωή τους στο νησί. 

Kalodromo, Naxos 


Around fifty pieces of vessels and a dozen sculptures stroll about,

The wind plays with the white fog created by the action of the machines,

While the sun radiates through the marble color palette.

A duo of artisans is active in a picturesque workshop,

Working and living in tune with the seasons, surrounded by mountains.

Two workshops, a white house, a tool reserve, a laundry room, and a flourishing nature.

Kalodromo, Naxos


Kalodromo, Naxos 


Ένα απλό εργαστήρι με όσα χρειάζονται ο Tom και η Priska για να συστήνονται ως τεχνίτες. Η ιστορία του Kalodromo ξεκινάει 35 χρόνια πριν, όταν ο Tom παίρνει ένα καράβι από τον Πειραιά με προορισμό τη Νάξο και εκεί μαγεύεται από το τοπίο και την απλότητα του τόπου. Μετά από πολλές επισκέψεις στο νησί, το συστήνει και στην Priska και μαζί εγκαθίστανται εκεί, φτιάχνουν το εργαστήρι τους και έτσι το 2016 το Kalodromo ξεκινάει επίσημα την πορεία του. Ο Tom διαβάζει Προυστ και η Priska παρατηρεί τη φύση. Σε αυτή την ηρεμία της εξοχής, οι δυο τους εκφράζονται δημιουργικά και καλλιτεχνικά. 

Kalodromo, Naxos 


Επιθυμία τους είναι να δημιουργούν αντικείμενα που φέρουν το γλυκό βίωμα, την ευαισθησία και την αθωότητα της ζωής που ζουν. Αντλώντας έμπνευση από τη μορφολογία του τοπίου και της φύσης, κάθε κομμάτι τους είναι μοναδικό, φτιαγμένο με προσοχή, ευαισθησία και μεράκι. Η μεθοδολογία τους είναι απλή, μακριά από κοινούς και εμπορικούς τρόπους παραγωγής, καθώς δημιουργούν με βασικό υλικό το Ναξιώτικο μάρμαρο και με εργαλεία όπως πυξίδες και βαρόμετρα. “Η ασυμμετρία ενισχύει τη γοητεία”, μας λένε οι ίδιοι.

Kalodromo, Naxos 


Οι δημιουργίες τους είναι απλές, με κοίλες γεωμετρίες, “δοχεία” έτοιμα να παραλάβουν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τού κάθε χώρου που μπορεί να βρεθούν. Το τοπικό μάρμαρο διαθέτει χαρακτηριστικούς μεγάλους κρυστάλλους, που επιτρέπουν στο φως να διηθηθεί μέσα σε αυτό. Η πέτρα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από χρώματα, από λευκό έως γκρι, και διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, μια αρμονία τοπίου δηλαδή. Σε ποικιλία κλίμακας, το Kalodromo δημιουργεί έργα που φλερτάρουν ανάμεσα στο εικαστικό και το λειτουργικό. 

Kalodromo, Naxos 


Θα έλεγε κανείς ότι ο Tom και η Priska, ως τεχνίτες, συνεχίζουν με έναν τρόπο την παράδοση του τόπου και τη σύγχρονη λαογραφία στο μάρμαρο. Τον Οκτώβριο τους βρήκαμε να επικοινωνούν τους τρόπους τους και την τέχνη τους στο πρόγραμμα του Michelangelo Foundation, ‘Homo Faber Guide’. Το πρόγραμμα διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, και σε αυτό το διάστημα οι Kalodromo και άλλα design studios σε Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία και Αγγλία φιλοξένησαν ένα άτομο για να του επικοινωνήσουν τις τεχνικές και τις μεθόδους τους. Κάθε δημιουργικό στούντιο παρήγαγε 20 κομμάτια, τα οποία θα παρουσιαστούν στο London Craft Week αυτόν τον μήνα (Μάιο του 2024).

Gallery

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Design και ελληνική ναυτιλία: ...
7 Dec 2023  |  Interviews,People
Design και ελληνική ναυτιλία: Μια νέα διάσταση στην παράδοση
Image represents Camille Romagnani: “Οι αποχρώσ...
4 Dec 2023  |  Interviews,People
Camille Romagnani: “Οι αποχρώσεις του ουρανού μετουσιώνονται σε ύλη, μέσα α...
Image represents Τypical Οrganization for Stand...
27 Nov 2023  |  Interviews,People,Spaces
Τypical Οrganization for Standards and Order